Het windvenster

Het windvenster is het gebied waar de kite kan vliegen. Het Windvenster kan opgedeeld worden in 3 onderdelen: De powerzone, De softzone en de vensterrand.

Kite windvenster, powerzone, vliegeren, kitesurfen, flyboarden, kitelandboarden, friesland, michaels kiteschool, Michaël's Kiteschool

Op de afbeelding hierboven wordt de powerzone van het windvenster in het rood (maximum) en paars (full power) weergegeven.

De softzone wordt in het geel ( Medium) weergegeven op de afbeelding hierboven.


Powerzone

De powerzone is de zone waarbij de kite de meeste wind vangt en dus de meeste kracht genereert. Het is dus belangrijk om voorzichtig met de powerzone om te gaan. Moet je de powerzone vermijden? Nee, maar let wel goed op hoe je de powerzone gebruikt.

Met zachte wind heb je juist de powerzone nodig om een waterstart uit te voeren, omdat de kite de meeste kracht heeft in de powerzone. In harde wind hoef je de kite minder diep in te sturen om uit het water te komen, omdat door de harde wind de kite veel meer wind vangt. Hou hier dus rekening mee tijdens het kiten.

 

BELANGRIJK: Voor de kitevarianten op het land is het bovenstaande relatief nog veel belangrijker. Wanneer je met kitesurfen een keer verkeerd stuurt crash je in het zachte water, na je crash sta je op en ga je verder. Mocht je op het land een kite variant beoefenen, zoals Kitelandboarden, en een keer verkeerd insturen dan crash je op een harde ondergrond met alle gevolgen van dien. Probeer met de land varianten dan ook altijd de powerzone te vermijden. Ga NOOIT zonder eerst les te hebben gevolgd kiten. 

 


Softzone

In de softzone genereert de kite minder kracht dan in de powerzone. In hardere wind heb je vaak al voldoende aan deze zone om bijvoorbeeld je waterstart uit te voeren. Voor de kitevarianten op het land is het vaak al genoeg om de kite in de softzone te sturen, omdat je op het land veel minder power nodig hebt om voorruit te komen. 

 


Vensterrand

De kite heeft in de vensterrand van het windvenster de minste kracht. Wanneer de kite recht boven je staat wordt dit in kite jargon "12 uur" of "Zenith" genoemd. Op "9 uur" en "3 uur" kun je de kite veilig oplaten of landen. Deze posities kunnen ook worden gebruikt om de kite te "parkeren" om bijvoorbeeld even uit te rusten. De posities 10 en 11 uur (links) en 1 en 2 uur (rechts) zijn de kite posities die worden gebruikt tijdens het varen/rijden.

 

Voor de varianten op het land  wordt de kite meestal tussen 11 en 1 uur gehouden om voorruit te komen omdat er op het land minder kracht nodig is om vooruit te komen.

 Ozone erkende kiteschool:Deel Michaël's Kiteschool op social media:

email: contact@michaels-kiteschool.nl    telefoon: 06-83995791      KVK: 70406197          BTW: NNL002309620B11