Aanschaf tweedehands kitesurfmateriaal

Het aanschaffen van een kitesurf uitrusting is over het algemeen een grote uitgave. Uiteraard kan je meteen nieuw materiaal aanschaffen maar je kan ook voor tweedehands materiaal gaan. In principe is er niks mis mee met tweedehands materiaal als je weet waar je op moet letten. Op marktplaats staat ontzettend veel materiaal te koop, helaas is veel materiaal goed gebruikt of ongeschikt voor beginners. 

 

Wat je het beste niet kunt kopen:

  • Les materiaal van scholen, deze zijn intensief gebruikt (wel zijn deze vaak goed onderhouden en worden elk jaar vernieuwd!)
  • Gerepareerd materiaal, waarom zou je? Er staat genoeg te koop ;)
  • Kites ouder dan 5 jaar, staat er in een advertentie dat de kite bijvoorbeeld uit 2015 komt? Check dit door op de site van de fabrikant te kijken of deze ook echt uit 2015 komt.
  • Koop als beginner nooit een C-shape.
  • Een tweedehands trapeze, een trapeze moet naar je eigen rug vormen koop je één van iemand anders? Dan is de kans groot dat je rugklachten krijgt.
  • Ga altijd kijken. Vaak zien kites er heel anders uit dan op de foto's.

Om je op weg te helpen heb ik hieronder een checklist voor het aanschaffen van je eerste materiaal gemaakt. Print de Checklist uit en neem hem mee als je materiaal gaat bekijken!

 

Heb je alsnog vragen dan kan je altijd contact met mij opnemen!


Checklist tweedehands materiaal

Kite:

Bij het aanschaffen van een tweedehands kite is het verstandig om onderstaande checklist na te lopen. Heb je op alle punten een "ja"? Dan heb je een goede kite in handen!

Checklist aanschaf tweedehands kite Antwoord Ja! wanneer dit in orde is.
 Is de kite minder dan 5 jaar oud? - Dit kun je checken door het serienummer op de kite te checken OF het model en jaartal in te typen in Google, ziet de kite er hetzelfde uit als diegene die jij hebt gezien op google dan zit je goed.  
Als je een tubekite op het oog hebt check of de kite niet lek is door de kite op te pompen en hem een tijdje te laten staan.(15 tot 30 minuten.) Is de kite daarna nog hard? dan is de kite niet lek.  
Zijn de ventielen niet uitgedroogd/gescheurd? Loop de ventielen bij de struts na op scheurtjes. Mochten deze beschadigd zijn dan is de kite vaak nat opgeruimd of in een koude omgeving opgeslagen.  
Is de kite geen C shape? C shapes zijn niet geschikt voor beginners. C shapes zijn snelle kites en hebben weinig depower. Heb je meer informatie nodig over de soorten kites binnen het kitesurfen? klik dan hier.  
Loopt de tube van de kite na op beschadigingen en krassen, Als dit niet het geval is zit je goed.  
Is het doek Knisperig? Wanneer het doek niet knisperig is voelt het aan als een doek. Het doek is dan versleten. Kans op schade is dan zeer groot binnen een aantal sessies.  
Zijn alle stiksels in de naden nog heel? Dit kan je het beste doen door het doek voorzichtig met twee handen van elkaar af te drukken.  
Zijn de bridles nog heel en werken de katrollen? De bridles zijn de lijnen die aan de kite vast zitten ( dus niet aan de bar). Deze lijnen mogen niet geraffeld zijn. Ook is het belangrijk als er katrollen op de kite zitten om deze te checken. Kites die veel op zee zijn gebruikt hebben vaak het probleem dat de katrollen vast zitten door zout aanslag. ( deze kan je eventueel vervangen.)  
Is de tas nog heel? Vaak kan je al aan de tas zien hoe de eigenaar met zijn materiaal om is gegaan.   

Bar:

Bij het aanschaffen van een tweedehands bar is het verstandig om onderstaande checklist na te lopen. Heb je op alle punten een "ja"? Dan heb je een goede bar in handen!

Checklist aanschaf tweedehands bar Antwoord Ja! Wanneer dit in orde is.
 Is de bar van het zelfde merk als je kite? De meeste barren zijn universeel en passen op meerdere kites van verschillende merken. Persoonlijk kies ik ervoor om voor hetzelfde merk bar te gaan als de kite.  
Hoe ziet de depowerlijn eruit? Een depowerlijn slijt over het algemeen snel wanneer deze niet gecoat is. Raffelt deze lijn? Let dan op want waarschijnlijk is het andere materiaal dan net zo vaak gebruikt. (een depowerlijn kan je makkelijk vervangen)  
Werkt het safety systeem? Het safety systeem is erg belangrijk! Werkt de Quick release naar behoren? Test dit een aantal keren zodat je zeker weet of dit werkt.  
Zitten er geen scheurtjes in de chickenloop? Mochten er scheurtjes in het plastic van de chickenloop zitten dan wijst dat erop dat de bar vaak in koud omstandigheden is gebruikt.  
Zitten er geen knoopjes in of raffels aan de lijnen? In de kitelijnen mogen nooit knoopjes zitten. Dit haalt de sterkte uit de lijnen. Ook mogen de lijnen niet geraffeld zijn dit wijst erop dat de lijnen bijna op zijn. Om de kitelijnen te checken is het handig om de bar uit te rollen en per lijn na te lopen.  
Zijn de stuurlijnen gelijk en de powerlijnen? Als er een verschil zit in de lijnen stuurt de kite niet goed. Verder wijst het erop dat de lijnen uitgerekt zijn, dus veel gebruikt. Om dit te checken leg je de bar uit en maak je hem bij de chickenloop vast aan een paaltje o.i.d. Waarna je de lijnen nu strak loopt kan je heel  makkelijk zien of de lijnen gelijk zijn.  

Kiteboard:

Bij het aanschaffen van een tweedehands kiteboard is het verstandig om onderstaande checklist na te lopen. Heb je op alle punten een "ja"? Dan heb je een goed kiteboard in handen!

Checklist aanschaf tweedehands bar Antwoord Ja! Wanneer dit in orde is.
 Zitten er geen reparaties op het kiteboard? Een reparatie kan de vaareigenschappen van het kiteboard beïnvloeden.  
Zijn de voetpads/straps nog heel? Check of de straps nog naar behoren werken. Probeer ook even je voeten erin te steken om te kijken of de straps lekker zitten.  
Zijn alle vinnen aanwezig? Check of alle vinnen onder het board zitten en of deze niet beschadigd zijn.   
Is het board compleet? Kijk of de vinnen, voetpads/straps, grabhandle en alle boutjes bij het board aanwezig zijn.  

Wetsuit:

Bij het aanschaffen van een tweedehands wetsuit is het verstandig om onderstaande checklist na te lopen. Heb je op alle punten een "ja"? Dan heb je een goed wetsuit in handen!

Checklist aanschaf tweedehands wetsuit Antwoord Ja! Wanneer dit in orde is.
 Zit het pak ,wanneer deze droog is, strak? Het pak moet strak zitten wanneer deze droog is. Zit hij dat niet? Dan is het pak te groot.  
Heeft het pak geen beschadigingen/slijtage plekken?  Mochten er beschadigingen/slijtage plekke op het wetsuit zitten dan kan dit invloed hebben op de warmte van het wetsuit.  
Werkt de rits van het wetsuit goed?  
Als de binnenkant van het wetsuit getaped/gesealed, zit de tape nog allemaal vast? Dit is eenvoudig te controleren door het wetsuit binnenste buiten te keren en de naden na te lopen.  

Ozone erkende kiteschool:Deel Michaël's Kiteschool op social media:

email: contact@michaels-kiteschool.nl    telefoon: 06-83995791      KVK: 70406197          BTW: NNL002309620B11