Bar en lijnen

Een bar van Ozone
Een bar van Ozone

Een belangrijk onderdeel van je kitesurf uitrusting is je bar en je lijnen. Een bar is het stuurmechanisme van je kite. Tevens ook je veiligheid. Moderne barren zijn uitgerust met een safety systeem en een depowerkoord. Hierdoor kan je ten alle tijden de kite naar de grond brengen zonder dat je kracht krijgt. 

 

De breedte van de bar hangt af van de maat kite die je vliegt. Gemiddeld wordt er bij een kite groter dan 13m2 vaak een 55 cm bar gekozen. Kites van 9 tot 12m2 een 50cm en kites van 8m2 of kleiner een 45 cm bar. Dit verscheelt per type kite en merk. En persoonlijke voorkeur.

 

Ook heb je verschillende soorten barren bijvoorbeeld voor wakestyle of racen. Een wakestyle bar heeft vaak een grotere chickenloop en een korter depowerkoord. Terwijl je bij een racebar geen floaters hebt en een langere trimlijn dit om gewicht te besparen tijdens het racen.

 

 


Chickenloop & Quick release

Chickenloop van Ozone
Chickenloop van Ozone

De chickenloop (De lus op de afbeelding) haak je in de trapeze. Hierdoor wordt de kracht van de kite overgebracht op je trapeze. I.p.v. dat je alle kracht op je armen/handen krijgt.

 

De Quickrelease (Rode hendel op de afbeelding) is het veiligheidssysteem op je bar. Wanneer je de Quick release van je af duwt gaat de bar van je af en verliest de kite alle kracht.

 

Belangrijk is om het gebruik van dit systeem te oefenen. Wanneer je in nood bent kan je de Quickrelease zonder te hoeven nadenken gebruiken.


Depowerkoord

Depowerkoord van Ozone
Depowerkoord van Ozone

Met het depowerkoord kan je de druk uit de kite halen. Doordat je het koord aantrekt verkort je de stuurlijnen waardoor de leading edge meer naar voren gaat hangen. Wanneer je de bar aantrekt heeft de kite minder power omdat hij door het aantrekken van het depowerkoord minder kan kantelen. En dus minder wind vangt.

 

 


Lijnen

Dyneema lijnen
Dyneema lijnen

Er bestaan verschillende lijnlengtes in het kitesurfen. De meest gebruikte maat is 23 tot 25m lijnen. Dit is voor een beginner het meest geschikt. Hoe langer de lijnen hoe meer windbereik je hebt. Wel stuurt de kite dan langzamer.

 

De lijnlengtes variëren van 11m tot 32m. Korte lijnen worden vaak voor het racen/hydrofoilen/freestylen gebruikt terwijl langere lijnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld Airstyle of lichtweer kiten.

 

Kitelijnen zijn gemaakt van dyneema. Een materiaal wat super sterk is en veel kracht aan kan.


Ozone erkende kiteschool:Deel Michaël's Kiteschool op social media:

email: contact@michaels-kiteschool.nl    telefoon: 06-83995791      KVK: 70406197          BTW: NNL002309620B11