Bar/Handles en lijnen

Een belangrijk onderdeel van het Kitelandboarden is je stuurmechanisme. Afhankelijk van de soort kite die je hebt kies je een stuurmechanisme. Heb je een Depowerkite? Dan gebruik je een Depowerbar. Voor een 3 lijns Powerkite gebruik je een bar en voor een 4 lijns Powerkite gebruik je handles.


Hieronder staan de verschillende stuurmechanismes beschreven:

Depowerbar

Een depowerbar van Ozone
Een depowerbar van Ozone

Een belangrijk onderdeel van je Depowerkite zijn je bar en je lijnen. Een bar is het stuurmechanisme van je kite. Tevens ook je veiligheid. Moderne barren zijn uitgerust met een safety systeem en een depowerkoord. Hierdoor kan je ten alle tijden de kite naar de grond brengen zonder dat je kracht krijgt. 

 

De breedte van de bar hangt af van de maat kite die je vliegt. Gemiddeld wordt er bij een kite groter dan 13m2 vaak een 55 cm bar gekozen. Kites van 9 tot 12m2 een 50cm en kites van 8m2 of kleiner een 45 cm bar. Dit verscheelt per type kite en merk. En persoonlijke voorkeur.

 

Er bestaan verschillende lijnlengtes. De meest gebruikte maat is 23 tot 25m lijnen. Dit is voor een beginner het meest geschikt. Hoe langer de lijnen hoe meer windbereik je hebt en hoe langzamer de kite stuurt. Kitelijnen zijn gemaakt van dyneema. Een materiaal wat super sterk is en veel kracht aan kan.

 

Wil je meer weten over de Depowerbar? Klik dan hier.


Bar

3 lijns bar van Ozone
3 lijns bar van Ozone

Om een kite te besturen heb je een bar nodig. Dit is eigenlijk je "stuur". Je hebt verschillende soorten barren. Dit is afhankelijk van je kite heb je een depowerkite (als je de kite depowered kan je de kracht uit de kite halen, hiervoor heb je ook een harness nodig) dan heb je een depower bar nodig.  Het grote voordeel van een bar is dat wanneer je graag wilt leren kitesurfen of kitelandboarden je al gewend bent aan de bar.

 

Voor het Powerkiten kan je een 2 of 3 lijns bar gebruiken. Dit is afhankelijk van je Powerkite (zie het kopje Powerkite). De bar op de afbeelding is een 3 lijns bar. Hierbij heb je 2 stuurlijnen (de buitenste) en een veiligheidslijn (middelste). De veiligheidslijn maak je doormiddel van een polsband om je pols vast. Zodra je de controle over de Powerkite verliest kan je de bar los laten en treedt de safety in werking.

 

Michaël's Kiteschool verzorgt al haar lessen Powerkiten en Kitelandboarden met een 3 lijns bar. Hiervoor is bewust gekozen vanwege de veiligheid en het comfort voor de bestuurder.


Handles

Handles van Ozone
Handles van Ozone

Een 4 lijns powerkite kan je het beste besturen op handles. De powerlijnen bevestig je aan de boven kan van de handles en de stuurlijnen aan de onderkant. Met een handles kan je de kite remmen door de stuurlijnen aan te trekken. Hierdoor kan je de kite zeer nauwkeurig sturen en kan je hem ook herstarten/landen. Handles worden over het algemeen gebruikt door de gevorderde Powerkiter,Kitelandboarder of buggyer. 


Ozone erkende kiteschool:Deel Michaël's Kiteschool op social media:

email: contact@michaels-kiteschool.nl    telefoon: 06-83995791      KVK: 70406197          BTW: NNL002309620B11