Spot keuze

Een vlak water spot
Een vlak water spot

Wereldwijd ,maar ook in Nederland, zijn er een hoop verschillende plekken waar je mag kitesurfen. Eigenlijk is ervoor ieder wel wat wils. Ga je voor vlak water? Of toch voor golven? Het kan allemaal! Als beginner wil je op een rustige spot oefenen waarbij het water mooi vlak is. Terwijl je als gevorderde kitesurfer wel de golven in wil?

 

Om je op weg te helpen staan hieronder diverse onderdelen die je in gedachte moet houden bij het kiezen van de juiste spot:

Windrichting

Windroos
Windroos

Elke spot heeft verschillende windrichtingen om er te kunnen kitesurfen. Als de wind aflandig is dan kan je niet kitesurfen. Reden hiervoor is dat wanneer je met aflandige wind het water op gaat je weg drijft van de kant. Mocht je niet meer tegen de wind in kunnen varen (upwind) dan drijf je steeds verder af met alle gevolgen van dien. Ga dus NOOIT met aflandige wind het water op.

 

 

Meer over de windrichting kan je hier vinden.


Wind & weersvoorspelling

Voordat je naar de spot gaat waar je gaat kitesurfen is het handig om eerst de wind & weersvoorspellingen te checken.

Gaat het regenen? Komt er onweer? Neemt de wind toe? Wordt het eb? Deze elementen zijn belangrijk om te checken.

 

Als kitesurfer kan het levensgevaarlijk zijn om verrast te worden door noodweer. Gelukkig kan je dit vermijden door van te voren goed de voorspellingen te checken en het weer tijdens het kitesurfen in de gaten te houden.

 

Meer over de wind & weersvoorspellingen en de verschillende tools kan je hier vinden.


Niveau

Een kitesurfer
Een kitesurfer

Een belangrijk onderdeel van je spot keuze is je niveau.

 

Als beginner wil je niet gelijk de ruige zee op. Vaak helpt dit ook niet mee in je progressie.

 

Als beginner raad ik aan om een spot uit te kiezen waar je kunt staan. Zorg er wel voor dat het niet TE ondiep is. Wanneer het water tot je navel komt is dit prima. Verder is het belangrijk dat je  een spot met vlak water uitzoekt als beginner. Dit om je progressie te bevorderen.

 

Let verder ook op zichtbare en onzichtbare obstakels zoals zandbanken, bomen, paaltjes die in het water of op het strand staan en strandhuisjes. Vermijd deze obstakels ten alle tijde. Voordat je begint met kitesurfen voer je altijd de BROMFLY uit. Meer over de BROMFLY lees je hier.

 

Als gevorderde of expert kan je in principe op elke spot kitesurfen waar het is toegestaan, Mits de windrichting goed is. 

 


Spot regels

Informatiebord
Informatiebord

Op elke kitespot is er een informatiebord te vinden. Ben je nieuw op de kitespot waar je wilt gaan kiten? Lees dan dit bord eerst nauwkeurig door.

 

Op het bord staat alle spot informatie op bijvoorbeeld: waar je wel en niet mag kitesurfen. En in welke periode je er mag kitesurfen. Op sommige spots mag je niet het hele jaar door kitesurfen. Maar ook de kwaliteit van het water kan hier op vermeld staan!

 

Dit is belangrijk want steeds meer mensen willen gaan kitesurfen, echter is de ruimte beperkt. Om niet nog beperkter te worden is het belangrijk om je aan de regels te houden. Op elke spot is wel een local aanwezig vraag hem als je vragen hebt!

 

Heb je vragen over de spot die je wilt gaan surfen? Klik dan hier.

 


Alles gecheckt?

Heb je alle onderdelen nagelopen? Dan ben je klaar om te gaan! Have fun!

 

Hou altijd de bovengenoemde onderdelen in de gaten tijdens het surfen!

Ozone erkende kiteschool:Deel Michaël's Kiteschool op social media:

email: contact@michaels-kiteschool.nl    telefoon: 06-83995791      KVK: 70406197          BTW: NNL002309620B11