Om te kunnen kitesurfen heb je het onderstaande nodig:
Dit is de basisuitrusting, voor de rest kan je het zo gek maken als je zelf wil. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende maten kites aanschaffen zodat je met elke windkracht kan kiten. Een nieuwe basisuitrusting voor het kitesurfen begint bij ongeveer €1300/€1500. Kitesurfen is om te beginnen vrij prijzig maar besef goed dat je na aanschaf alleen nog maar wind nodig hebt om daadwerkelijk te kunnen kiten! Ga je liever opzoek naar een tweedehands kitesurfset? Klik dan hier voor meer informatie.
Michaël's Kiteschool vindt het belangrijk dat mensen met plezier het water opgaan. Wij geven daarom GRATIS een persoonlijk advies over de aanschaf van je basisuitrusting. Om je het best te kunnen helpen kun je contact met ons opnemen voor een advies op maat.
Hieronder staat de basisuitrusting uitgebreid beschreven:
Om te kunnen kitesurfen heb je uiteraard een kite nodig,
Er zijn een heleboel soorten kites. Op basis van je niveau en style kan je op zoek gaan naar de juiste kite. Als beginner kan je het beste kijken naar een kite met de volgende eigenschappen:
Bijna elk merk heeft wel een beginners kite. De Catalyst van Ozone is één van de betere kites voor beginners op de huidige markt. Er zijn heel veel verschillende type kites op de markt, meer informatie over andere soorten kites kun je hier vinden.
Ben je opzoek naar een tweedehands kite? Lees dit dan eerst even.
Om je kite te kunnen besturen heb je een bar nodig (stuurstok).
Barren heb je in verschillende breedtes met verschillende lijn lengtes.
Afhankelijk van je style of weersomstandigheden kan je de lijnlengtes of breedte van de bar aanpassen.
Zodra je de bar los laat gaat de kite "depoweren". Depoweren zorgt ervoor dat het grootste deel van de kracht uit je kite is. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld je board aan wil doen.
Op de bar zit vaak een veiligheidssysteem, ook wel de Quick release genoemd. Zodra je de Quick release van de bar gebruikt gaat alle kracht uit de kite, wel is de kite dan onbestuurbaar geworden omdat je alleen nog maar met je leash vast zit aan de kite. De Quick release gebruik je vaak in onveilige situaties die op je pad komen. Bijvoorbeeld wanneer twee kiters hun lijnen in elkaar komen.
Een belangrijk onderdeel voor de veiligheid van jezelf en anderen is een leash.
Mocht je de Quick release gebruiken op je bar dan zorgt de leash ervoor dat de kite volledig gedepowered aan je vast blijft zitten en dus niet wegwaait en mensen op het strand schept.
Wanneer je in een noodsituatie zit kan je de quick release van de leash gebruiken. Als je dit doet schiet de kite en de bar van je af. LET OP doe dit ALLEEN wanneer je in een absolute noodsituatie verkeerd en je de Quick release van je bar al hebt gebruikt.
Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer je om wat voor reden dan ook toch nog power vangt en de kite jou onbestuurbaar richting een dijk sleurt.
Om de kite op te kunnen pompen heb je natuurlijk een kitepomp nodig.
De meeste merken leveren bij aanschaf van een kite een kitepomp.
Persoonlijk vindt ik een trapeze , ook wel harness genoemd, één van de belangrijkste onderdelen van je kite uitrusting. Je hebt 2 verschillende trapezes, namelijk de zit trapeze en de heup trapeze ( zie afbeelding).
De zit trapeze wordt voornamelijk tijdens het buggyen gebruikt,
de heup trapeze is voor de rest van de kitevarianten de standaard. Je hebt heup trapezes die ontwikkeld zijn voor: Freestyle, Freeride, Wave, Race en comfort. Verder heb je hard en soft shell trapezes.
Een trapeze is net een paar schoenen; hij moet lekker zitten anders krijg je rugklachten. Een trapeze gaat zich naar verloop van tijd naar je lichaam vormen. Bespaar dan ook NOOIT op een goede trapeze en koop hem zeker NIET tweedehands.
Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een trapeze?
Kiteboards zijn er in verschillende maten en soorten. Als beginner is het aan te raden om met een Twintip (zie afbeelding) te beginnen. Dit is het meest voorkomende kiteboard onder de kitesurfers. Als beginner kan je het beste met een groot board starten ( groter dan 135CM) afhankelijk van je gewicht en lengte.
Met een groter board is het makkelijker om te beginnen omdat je een groter drijf oppervlakte hebt. Als je iets meer budget hebt raadt ik dan aan om als beginner met een groot board te beginnen. (150CM+) Het grote voordeel is dat je veel sneller stappen maakt. Zodra je varen kan dan koop je er een kleiner ( 132cm) bij voor hardere wind. Het grote board kan je dan als lichtweer board gebruiken, Dit bevorderd je kitedagen aanzienlijk.
Mocht je willen besparen op je uitrusting dan kan je dat het beste doen op een kiteboard. Tweedehands staan er veel kiteboards te koop voor een leuke prijs!
Meer informatie over de soorten kiteboards nodig? Klik dan hier.
De Nederlandse wateren zijn minder tropisch dan op andere plaatsen op de wereld. Een wetsuit is noodzakelijk in Nederland. Er is namelijk niks vervelender dan een slecht zittend of een wetsuit waarin je loopt te kou kleumen.
Naast bescherming tegen de kou biedt een wetsuit ook bescherming tijdens een crash. Ga NOOIT op zee of open water kiten ZONDER wetsuit. ook niet als de temperaturen in de zomer goed zijn. Mocht er wat gebeuren , materiaal pech bijvoorbeeld, dan raak je ondanks dat de temperatuur goed is alsnog onderkoeld.
De meeste kitesurfers hebben een 5/3 mm pak aan in Nederland, de borstkas en rug zijn vaak van 5 mm neopreen. De delen die je beweegt zijn meestal van 3 mm Neopreen. Afhankelijk van hoeveel wetsuits je wil aanschaffen en/of je een kou kleum bent kan je kijken naar de diktes. Ikzelf vaar met in de zomer met een shorty ( zomerpak) met 3mm op de borst en 2mm op de armen. En in de winter met een fullsuit met 5mm op de borst en 4mm op de armen.
Hoe beter het pak hoe warmer en hoe flexibeler het pak is. Als je budget er naar reikt zou ik investeren in een goed pak, dit vergroot de duur van je sessie aanzienlijk. Naast de basisuitrusting heb je ook nog diverse neopreen accessoires zoals, een cap, schoentjes etc. Meer hierover lees je hier.